onsdag den 20. marts 2013

Pavens våbenskjold

Pave Franses våbenskjold (fra katolsk.no)

En ny pave vælger sig et våbenskjold efter gammel tradition, og også Pave Frans har valgt sig et skjold. Meget utraditionelt har paven valgt at bibeholde mange elementer af det skjold, han havde som ærkebiskop af Buenos Aires. Ligesom den nye paves navn iscenesætter temaerne for pontifikatet, så sender pavens våbenskjold også en række signaler.

Først og fremmest har Pave Frans valgt at have mitraen som krone. Traditionelt har Paverne gennem århundreder brugt tiaraen som kronen på deres skjolde, men ikke Frans. Frans er ikke den første til at bryde den tradition - også Pave emeritus Benedikt den 16 brugte mitraen som krone. Pave Frans slippe dog ikke helt for tiaraen. I Vatikanets officielle Paveflag er skjoldet kronet af tiaraen, nøglerne og tiaraen er pavedømmets officielle symboler.
 
Peters korslagte nøgler er selvskrevet i Pavens skjold. De er i Vatikanets farver gul og hvid.

Selve motivet på skjoldet er meget interessant. Skjoldet er blåt. Øverst på skjoldet finder man jesuitternes emblem og segl med de græske bogstaver IHS, der kan tolkes som en latinsk forkortelse for Jesus menneskenes frelser. Desuden indeholder emblemet korset, naglerne og sollyset. Under emblemet finder man en stjerne og en nardusgren. Stjernen er et mariasymbol, mens man fra spansk ikonografi ved, at nardusgrenen er en reference til den hellige Joseph. Man kan også forstå nardusgrenen som en klase druer. I det tilfælde er det et symbol på den hellige eukaristi.

Under selve skjoldet finder man Pavens motto. Han har valgt at beholde sit valgsprog og motto fra sin tid som ærkebiskop af Buenos Aires. Motto lyder på latin: "miserando atque eligendo". Det kan oversættes med: ringe og alligevel valgt. Sætningen stammer fra en prædiken, som den hellige Beda den Ærværdige holdt, hvor han prædiker om Jesu kaldelse af Matthæus. Matthæus var skatteopkræver og ikke en af de mest populære skikkelser i sin samtid. Jesus kalder ham alligevel som en af sine disciple. Han ser mennesker Matthæus - ikke skatteopkræveren Matthæus, og han møder ham med tilgivelse og giver ham en ny vej at gå ved at sige: "Følg mig!" Jesus inviterer Matthæus til at følge ham og til at gøre som ham, for den, der er i Kristus, bør vandre den samme vej, som han gik. Den hellige Beda fortsætter: "Denne omvendelse af en skatteopkræver gav mange mænd af samme profession og andre syndere, et eksempel på anger og tilgivelse. Læg også mærke til den glade og sande forventning som Matthæus har om hans fremtidige status som apostel og lærer for nationerne. Næppe var han konverteret, før Matthæus blev fulgt af en hel flok af syndere, der også ville gå den samme vej til frelsen. "

Cardinal Bergoglios våbenskjold som ærkebiskop af Buenos Aires (fra wikipedia.org)

Jeg vil lade op til læseren at vurdere, hvilke signaler Pave Frans vil sende med sit våbenskjold og sit valgsprog. Her vil jeg blot konstatere at jeg som franciskaner er svært begejstret.


Kilde: katolsk.no, catholicnews.com, wikipedia.org

1 kommentar:

  1. Våbenskjoldet er efterfølgende blevet rettet til, så nardusgrenen nu ligner en nardusgren og stjernen har fået 8 takker i stedet for 5.

    SvarSlet