mandag den 14. november 2011

Det lille skrift til Broder Leo 1

Velsignelsen af Broder Leo med det røde tau-kors (fra 198.62.75.1/www1/ofm/fra/FRAwr01.html)

I Sacro Convento i Assisi er bevaret et lille stykke pergament, hvor Frans med egen hånd har skrevet to små tekster. Teksterne gav Frans til Broder Leo, der siden bar det på sig de sidste 47 år af sit liv. Pergamentet er temmeligt slidt og flere steder er teksten forsvundet. Med ultraviolet lys har man dog kunnet rekonstruere næsten det hele af de to små tekster. På den ene side af papiret har Frans skrevet en velsignelse til Broder leo og på den anden side har han skrevet en lovprisning af den allerhøjeste Gud. Broder leo har selv med rødt blæk skrevet om de omstændigheder, hvori teksten blev til.
Man regner med at teksten er skrevet i september 1224 - altså efter stigmatiseringen. Begge tekster er skrevet på latin med nogle italienske stavemåder ind i mellem. Frans mestrede ikke det latinske sprog fuldstændigt. Begge tekster har klare paralleller til tekster i det gamle testamente. Lovprisningen er bygget op af ord fra Salmernes Bog, mens velsignelsen er tage tfar Fjerde Mosebog (6, 24-26). På pergamentet har Frans også tegnet tau-korset, som senere er tegnet op med rødt blæk..
(Se Marianne Powell: Frans af Assisis Skrifter, Forlaget Anis, 1999, s. 174)


Broder leo skriver: "To år før sin død holdt den salige Franciscus på opholdsstedet La Verna en fyrredages faste til ære for Jonfru Maria, Guds Moder, og den salige ærkeengel Mikael fra festen for den hellige Jomfru Marias optagelse til festen for Sankt Mikael i september.; og Herrens hånd blev lagt på ham; efter en vision og efter at en seraf havde talt til ham, og Kristi sårmærker var præget på hans legeme, forfattede han disse lovprisninger, som står skrevet på den anden side af dette blad, og nedskrev dem med egen hånd, idet han takkede Gud for den velgerning, der var vist ham."


Herren velsigne dig og bevare dig.
Herre lade sit ansigt lys over dig og være dig nådig.
Herren løfte sit åsyn på dig og give dig fred
(jf. 4 MOS 6, 24-26).

Broder Leo skriver: "Den salige Franciscus har med egen hånd skrevet denne velsignelse til mig, Broder Leo."

Herren velsigne dig, broder Leo (jf. 4 MOS 6, 27b)

Broder Leo skriver: "Så lavede han også dette tegn Tau med hovedet med egen hånd."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar