onsdag den 1. februar 2012

Den Franciskanske Sekularorden (OFS)


(eget fotografi)

Min venner og bekendte, som ved, at jeg er på vej ind i den franciskanske sekularorden, spørger mig, hvad det er for noget. "Skal du nu til at være fattig?", spørger de. Eller: "Man kan da ikke gå i kloster og være gift, kan man?".

Den Franciskanske Sekularorden er en gren på det franciskanske træ, der står i den store skov, som er den katolske verdenskirke. Det franciskanske træ er stort og har mange grene. Hovedstammen deler sig i tre store grene, der fylder det meste af træets krone ud. I den første gren er mindrebrødrene, konventualerne og kapucinerne. I den anden gren er klarisserne. I den tredje gren er den tredje regelbundne orden med en brødreorden og mange søsterordener, den franciskanske sekularorden og mange andre grene af den franciskanske ordensfamilie. Derudover finder faktisk også lutheranske franciskanere og anglikanske franciskanerne, ligesom der findes franciskansk inspirerede ordener, der ikke tilhører noget bestemt kirkesamfund.

Den Franciskanske Sekularorden er grundlagt af Frans af Assisi himself. Mens Frans levede kom mange til ham for at leve et liv med Gud inspireret af Frans. Der kom både præster, unge ugifte mænd og jomfruer og så en række gifte mænd og kvinder. Præsterne og de ugifte mænd kunne optages i hans egen orden. De ugifte kvinder kunne optages i den Hellige Claras orden, men de gifte mænd og kvinder kunne ikke optages i hverken første eller anden orden. Derfor lavede den hellige Frans en tredje orden. En orden til de mænd og kvinder, der ikke kunne blive brødre eller søstre i første eller anden orden. En orden til de mennesker, der i Franses ånd ville leve fra livet til evangeliet og fra evangeliet til livet.

Medlemskab af Den Franciskanske Sekularorden sker på baggrund af et kald. Det er ikke en forening eller klub, som man kan melde sig ind og ud af. Når man bliver kaldet til et liv i OFS, så afprøver man sit kald igennem en oplærings- og undervisningsperiode, der måske ender i en proffesaflæggelse, der gælder for resten af livet. Da OFS ikke er en klosterorden aflægger medlemmerne ikke de tre klosterløfter om fattigdom, kyskhed og lydighed, ligesom ordenens medlemmer heller ikke bærer ordensdragt. Derimod lover man af følge ordens regler, der i sin første udgave blev skrevet af Frans i år 1221. Man forpligter sig til at efterstræbe fuldkommen næstekærlighed og til at leve Jesu Kristi evangelium i overensstemmelse med den spiritualitet, som hører den franciskanske ordensfamilie til.

Som medlem af ordenen bliver man en del af 800 år gammel tradition. Man bliver både forpustet og ydmyg, når man kigger tilbage på de mennesker, hvis skuldre man står på. Der er en hel række af helgener og saligkårende, og næsten endeløse skare af almindelige mennesker, der er i stilhed har arbejdet målrettet for at gøre verden til et bedre sted. Man bliver en del af et meget stort fællesskab, der i dag tælles i hundredetusinder og over hele historien tælles i millioner. Man blivier også del af et lille fællesskab. Alle sekularfranciskanere er organiseret i små fællesskaber, kaldet fraterniteter, der mødes jævnligt for at bede, studere og samtale.

Frans skriver i sin regel af 1223: ”Dette er levereglen at rette sig efter vor Herres Jesu Kristi evangelium og følge i hans fodspor.”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar