onsdag den 29. februar 2012

De første 12 brødre


Giottos billede af Pave Innocens III sammen med Frans
og hans første brødre (fra wikipedia.com)

Om kilderne
Det første og ældste “biografi” om Frans af Assisi er skrevet af broder Thomas af Celano. Thomas skrev to biografier om Frans – den første i forbindelse med Franses helgenkåring i 1228. Hans biografier er ikke biografier i moderne forstand, men hans fortællinger er vigtige kilder til at forstå Franses liv og virke.
Thomas af Celano blev franciskaner omkring år 1215. Vi ved faktisk intet om, hvad han foretog sig i de første år som broder, for hans navn dukker først op i forbindelse med en rejse til det nuværende Tyskland i 1221. Man regner med at Thomas var i Tyskland til omkring år 1223, hvorefter han vender tilbage til Italien igen. Thomas beskriver ret indgående Franses sidste leveår fra 1224 til 1226, hvor Frans dør. Thomas skriver selv, at disse optegnelser kun delvist er selvoplevet og devist historier, som han har hørt fra andre. Vi tror derfor, at Thomas ikke har været specielt tæt på Frans i hans sidste leveår.
Thomas beskriver Franses helgenkåring så indgående og levende, at han selv må have været til stede ved ceremonien. Formentlig er Thomas allerede på dette tidspunkt udvalgt af Pave Gregory IX som officiel forfatter af den første fortælling om Frans.

Den anden væsentlige kilde er Trebrødrelegenden. Denne fortælling er svær at datere. Den er dateret til 1246, men nogle mener, at den ikke er helt så gammel. Fortællingen har aldrig været en officiel fortælling for franciskanerne. Thomas af Celanos to fortællinger om Frans har sammen med Bonaventuras biografi gennem tiden været de eneste officielle biografier om Frans af Assisi. Først langt senere er andre biografier kommet til og er blevet anerkendt blandt franciskanere.
Trebrødrelegenden siges at være skrevet af de tre franciskanerbrødre Leo, Angelus og Rufinus. Vi ved med sikkerhed, at legenden kun har en forfatter, da fortælleformen hele fortællingen igennem er ens. Vi ved også, at denne forfatter ikke er broder Leo. Hans grammatik og skrivemåde er kendt fra andre sikre kilder og trebrødrelegenden matcher ikke Leos måde at fortælle på. Det er ikke utænkeligt, at broder Angelus kan være forfatteren, men derom er der mange meninger.

Frans og hans første brødre foran Laterankirken i Rom (eget billede).

Ukendt
Den første mand, der vælger at følge Frans af Assisi, ved vi ikke meget om. Thomas af Celano beskriver ham som en mand fra Assisi med et fromt og enkelt sind. Hans navn er ukendt og man regnes ikke officielt med blandt de første brødre. Man regner med, at han hurtigt forlod Frans igen.

Bernard af Quintavalle
Bernard af Quintavalle regnes som den første, der valgte at følge Frans. Han var en rig mand af en fornem familie i Assisi. Hans omvendelse og liv er udførligt beskrevet i flere historiske kilder. Bernard ville gerne følge Frans og Frans bad ham derfor sælge alle sine egendele og give pengene til de fattige. Bernard gjorde som Frans havde sagt, og han fulgte Frans i alt, indtil han i lydighed blev sendt ud for at missionere. Han døde omkring 1241-1246

Pietro af Cattani
Pietro af Cattani regnes som den anden, der valgte at følge Frans. Thomas af Celano nævner ham ikke ved navn, men fra andre kilder regner vi med, at det er Peitro, der er tale om. Pietro var en fattig jurist, der arbejdede ved San Rufinokirken i Assisi. I denne kirke kom Frans og Bernard for at læse i Biblen og på denne måde lærte Pietro Frans at kende. Pietro fulgte Frans og opnåede at blive vikar for Frans. Pietro døde i en ung alder i den 10. marts 1221.

Egidius
Egidius regnes som den tredje, der valgte at følge Frans. Egidius var en sund og rask ung bonde fra Assisiegnen. Det fortælles om Egidius, at han elskede manuelt arbejde, og at han altid var glad. Han var tilmed meget hjælpsom og var særlig omsorgsfuld overfor spedalske. Egidius var ikke så glad for bøger. Som ung bonde har han formentlig ikke kunnet læse. Egidius levede et langt, rigt og meget spændende liv, der er velbeskrevet i andre kilder. Han døde i 1262 og blev efterfølgende saligkåret.

Sabbatino, Morico og John af Capella
Nummer fire og fem skriver Thomas af Celano ikke noget om. Han nævner kun, at endnu en bliver tilføjet før Philip Longo bliver nummer seks. Udfra kilderne kan vi ikke præcist sige, hvem Thomas af Celano mener. Der er formentlig ikke tale om kun en enkelt person, men om hele tre personer: Sabbatino, Morico og Giovanni af Cappella, som bliver de næste i rækken. Trebrødrelegenden fortælle om disse tre brødre og beskriver dem, som de 3 næste i rækken, så gruppen nu består af Frans og 6 brødre.

Philip Longo
Philip Longo regnes som den næste broder. Thomas af Celano skriver, at gruppen med Philip kom op på syv i alt. Philip kom fra byen Atri, og han var ikke en lært mand. Man fortæller om ham, at hans kunne prædike med en særlig sødme og finde den inderste mening i den Hellige Skrift på trods af, at han ikke var en lærd mand.
Philip stod clarisserne særligt nær. Det fortælles, at han gennem hele sit liv mange gange besøgte Clara og hendes søstre i klosteret i Assisi.

Giovanni af Saint Constantia, Barbaro, Bernardo Viridante og Angelo Tancredi
De næste i rækken er Giovanni af Saint Constantia, Barbaro, Barnardo Viridante og Angelo Tancredi. Man ved ikke meget om disse fire brødre og flere kilder antyder, at ikke alle fire var med fra begyndelsen. Om Angelo Tancredi fortælles det, at han først i 1223 sluttede sig til Frans.

Sylvester
Trebrødrelegenden fortælle om også om præsten Sylvester. Som præst modtager han en del af de penge, som Bernard af Quintavalle forærer væk. Samtidig virker han som præst i samme kirke som Pietro af Cattani arbejder i. Trebrødrelegenden fortæller om Sylvester, at han først på et senere tidspunkt sluttede sig til Frans og de andre brødre. Han regnes dog som tilhørende kredsen omkring Frans fra et meget tidligt tidspunkt. Sylvester regnes også som den første præst, der sluttede sig til Frans.
Sylvester bliver en af de brødre, der står Frans nærmeste. Sylvester holder af fattigdommen og kontemplationen ligesom Frans selv, og Sylvester er ofte med på de rejser, som Frans foretager. Ellers bor Sylvester mest i hulerne på Mount Subasio, hvor han tilbringer dagene i bøn. Sylvester dør i 1240. Sylvester er begravet i nærheden af den hellige Frans i krypten under den store San Francesco basilika i Assisi.

Med Sylvester kom antallet af brødre op på 12 i alt. Herfra holdt man op med at tælle. Brødrene blev sendt ud to og to og ordnen voksede med så stor hast, at det var praktisk umuligt at holde styr med kronologien.


Kilde: ”The first life af Saint Francis of Assisi by Thomas of Celano” og ”Legend of the three companions” i ”St. Francis of Assisi – omnibus of sources” edited by Marion A. Habig, Franciscan Herald press, Chicago, Ill. 1983.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar