fredag den 5. april 2013

Fiskerens ring

Pavens værdighedssymbol - fiskerens ring (fra ctvnews.ca)


Vatican Information Service kunne allerede den 19. marts fortælle følgende lille historie om den ring, som Pave Frans har valgt som sin pavering - eller fiskerens ring, som den hedder i folkemunde. Ringen bæres efter gammel tradition på højre hånds ringfinger. Ringen har en ret spændende historie, der symbolsk trækker tråde tilbage i tiden.

Ringen kan spores tilbage til ærkebiskop Pascuale Macchi, der var Pave Paul VI's privatsekretær. Da Paul VI blev udvalgt til Roms biskop og hele kirken overhoved, fik han den italienske kunstner Enrico Manfrini til at lave et udkast til en pavelig ring. Kunsteren lavede straks en voksform med sit forslag til en ring, der forestillede St. Peter, der holder de to nøgler. Inden han fik fremlagt sit udkast havde Pave Paul VI dog truffet beslutning om at benytte en allerede eksisterende ring - nenmlig den ring, der blev fremstillet i forbindelse med afholdelsen af koncilet. Pave Paul ville benytte valget af ring til at sende et tydeligt signal til verden om, at han havde tænkt sig at fortsætte koncilet, som var begyndt under Pave Johannes XXIII. Pave paul VI var dog meget glad for kunstnerens arbejde og denne blev efterfølgende af paven bedt om, at lave en række medaljer og lignende kunstneriske arbejder. Støbeformen til ringen gik i glemmebogen, og den blev aldrig brugt til at fremstille en ring i metal.

Da ærkebiskoppen døde i 2006, testamenterede han en række effekter til Monsignor Ettore Malnati, som han havde arbejdet tæt sammen med i mange år. Monsignor Malnati fandt blandt effekterne støbeformen og fik fremstillet en guldbelagt sølvring. Denne ring var en af de ringe, som Pave Frans fik fremvist, da han skulle udvælge sig sin fiskerring.

Måske valgte paven ikke kun ringen, fordi den er smuk. Måske også for at fortælle, at det arbejde, som paverne Johannes XXIII og Paul VI begyndte, ikke skal glemmes...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar