tirsdag den 10. april 2012

Frans og Dominikus

Fra Angelicos billede fra 1435 af Dominikus og Frans,
der møder hinanden. (fra wikipedia.com)

Den store italienske renæssancekunstneren Fra Angelico, der i øvrigt var dominikaner, har malet flere billeder af Frans og Dominikus sammen. Særligt i San Marcoklostret i Firenze finder man flere af disse billede på væggene i munkenes celler. Mange af Fra Angelicos billeder er ikke historiske vidnesbyrd, der skal vise, hvad der virkeligt skete. Ofte er flere helgener, der ikke levede på samme tidspunkt, sat sammen med Maria eller Kristus selv. Men Fra Angelico har også malet nogle få billeder, hvor man godt kunne få det indtryk, at han faktisk vil vise en egentlig historisk begivenhed - mødet mellem den tids helt store skikkelser: Ordensstifterne Frans og Dominikus.

Flere kilder fortæller, at de to rent faktisk har mødt hinanden. De skulle have mødt hinanden ved franciskanernes store generalkapitel i enten 1215 eller 1217 . Her skulle hen ved 5.000 franciskanere have været samlet sammen med Dominikus og 7 af hans medbrødre. I dag er de fleste historikere enige om, at de to store skikkelser nok kun har mødt hinanden på kunstnernes lærreder.

Franses og Dominikus betydning for kirken i samtiden og eftertiden er næsten uden siddestykke. De forandrede kirken for altid. De viste nye veje at gå for at møde Gud. De så som nogle af de første, at Kristus også er og virker udenfor kirkerne.Man har nok ikke helt kunnet forestille sig, at to så vigtige mennesker ikke skulle have mødt hinanden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar