mandag den 9. juli 2012

Hl. Villehad af Danmark - O.F.M. Obs

Ikon af den hellige Villehad. Kan ses i Sakraments-
kirken i København (fra wikipedia.com)

Født: 1482 i Holstein
Død: 9. juli 1572 i Holland
Mindedag: 9. juli

Kanoniseret: 29. juni 1867 af den salige pave Pius IX

Villehad er en af De 19 Gorkum-martyrer.

Den hellige Villehad blev født i 1482 i Holstein, der dengang tilhørte Danmark. Han hed egentlig Antonius og kaldes derfor også Antonius van Willehad. Han blev franciskaner i ordenens observant-gren (Ordo Fratrum Minorum Observantiae – OFMObs) og blev presteviet. Under reformasjonen blev han fordrevet fra Danmark af lutheranerne. Han flygtede først til England og derefter til Skotland, men begge steder var der forfølgelser, så han måtte flygte videre til et franciskanerkloster i Gorkum i Holland. Her blev han kendt som en bønnens mand og som en stor skriftefar.

I Gorkum blev han også indhentet af tidens forfølgelser af katolikkerne, denne gang af de hollandske calvinister som med stor fanatisme og grusomhed fængslede de 17 gejstlige og to lægbrødre i klosteret og førte dem til byen Brielle. Villehad var blevet 90 år gammel. Villehad blev hængt sammen med de andre Gorkum-martyrer om morgenen den 9. juli 1572 i et tidligere kloster i Rugge i udkanten af Brielle. De blev begravet i Brussel den 18. juni 1618. Gruppen blev saligkåret den 24. november 1675 af pave Clemens X (1670-76) og helligkåret den 29. juni 1867 af den salige pave Pius IX (1846-78). Deres mindedag er den 9. juli, årsdagen for deres martyrium.

Sakramentskirken på Nørrebrogade i København er viet til den hellige Villehad. Han er midtfiguren på forsiden af kirkens gyldne alter.

Kilde: www.katolsk.no

Ingen kommentarer:

Send en kommentar